PELET – to przetworzone trociny (zrębki) sprasowane pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu energia zostaje silnie zagęszczona. Proces ten zachodzi bez udziału dodatkowych lepiszczy. Pelet posiada wysokie własności energetyczne, niską zawartość wilgoci, z 1 tony peletu powstaje po spaleniu ok. 4 kg ekologicznego popiołu, który może być wykorzystany jako naturalny nawóz ogrodniczy. Jest przyjazny dla środowiska- produkcja peletu nie powoduje dodatkowej wycinki drzew w lesie.
Charakteryzacja pelletu:
- średnica: 6mm +/- 1mm
- kaloryczność ≥ 16.500 MJ/kg (4,6 kWh/kg)
- wilgotność maksymalna ≤ 10%
- gęstość nasypowa, 600 ≤BD≤ 750 kg/m3
- zawartość popiołu ≤ 0,7%
- wytrzymałość mechaniczna (abrazja) ≥ 98,00%
Zalety peletu:
- komfort, czystość i wygoda podczas transportu i stosowania
- niska emisja CO2 podczas spalania
- stanowi odnawialne źródło energii
- spalanie odbywa się w bezobsługowych kotłach
- z 1 tony peletu powstaje po spaleniu ok. 4 kg popiołu, po spaleniu takiej samej ilości węgla lub miału otrzymujemy prawie tyle samo żużlu i popiołu do wyniesienia
- dostępność i łatwość zakupu